Софийският районен съд ще трябва да прецени дали да допусне военно-историческа

...
Софийският районен съд ще трябва да прецени дали да допусне военно-историческа
Коментари Харесай

Съдът може да нареди експертиза на паметника на съветската армия

Софийският областен съд ще би трябвало да прецени дали да допусне военно-историческа експертиза на паметника на руската войска в София. Тя ще бъде поискана от отбраната на двама души, които са изправени пред съда от Министерство на вътрешните работи по Указа за битка с дребното безчинство (УБДХ), тъй като на 27 февруари т.г., дни откакто Русия нахлу в Украйна, са писали със спрей по паметника против войната. Това описа пред " Сега " юрист Полина Велчева, която ги пази. Процесът трябваше да тръгне предходната седмица, само че беше отсрочен за 31 май.

Двамата мъже, изправени на подсъдимата пейка, са част от група, която се събира непринудено пред паметника, с цел да стачкува против войната. Хората са следени от полицията, която в началото остава безучастна. Едва когато стартират да се разотиват, към 17 ч., са спрени от полицията до подлеза на Софийския университет и са им поискани персоналните карти. Според докладните на Министерство на вътрешните работи на е имало към 250 души.

Прокуратурата отхвърля да образува следствие по случая, като се стимулира, че става дума за изложение на социална позиция, а не за безчинство. В прокурорското разпореждане се цитира и процедура на Европейския съд по правата на индивида в този смисъл. Все отново обаче прокуратурата връща преписката на Министерство на вътрешните работи с аргумента да се види дали не става дума за дребно безчинство, което се преследва по УБДХ и се санкционира с глоба и до 15 денонощия в ареста. И по този начин от Първо РПУ в София стигат до извода, че въпреки всичко дребно безчинство има и въпросът стига до съда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР